tisdag 8 mars 2011

Rågpizza

Vi hade en Peffan studerande som kontaktade oss och ville ha sin praktik här. Hon planerade hela kursen och temat var Finländsk mat med en ekologisk touch. Barnen tyckte kursen var lärorik. Här kommer ett Recept från kursen.

Rågpizza
Botten:

1½ dl Vatten
20 g Jäst
½ tsk Salt
2 msk Olja
3/4 dl Rågmjöl
1½ dl Vetemjöl

1. Smula ner jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, olja och lite av mjölet i taget. Knåda degentill en smidig fast deg.Låt jäsa en stund  på ett varmt ställe.

2. Kavla ut degen till en stor rund platta och lyft den på en bakplåtpappers klädd plåt. Låt jäsa i ca 20 minuter, övertäckt med men bakduk.

Tomatsås:

1 Lök
1 Vitlöksklyfta
1-2 msk Olja
1 burk Krossade Tomater
1 tsk Socker
1 krm Svartpeppar
½ tsk Salt
½ tsk Basilika
½ tsk Oregano
1/4 tsk Timjan
2-3 mask Tomatpure

1. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan.Fräs löken i olja tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater.
2. Tillsätt socker, salt och svartpeppar. Koka såsen på svag värme ca. ½ timme.
3. Krydda med basilika, oregano och timjan. Tillsätt tomatpuré enligt smak och låt såsen koka tills den har en fast konsistens.

Fyllning : Tomatpuré, skinka, ananas, ost och oregano. Eller efter eget tycke : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar